PARALELNI MREŽNI FILTAR MOX_MFP2

(14 June 2006)

U projektu MOX_MFP1 prikazali smo izvedbu paralelnog filtra koji se uključuje u razvodnu letvu, u utičnicu do one u koju je priključen naš strujni potrošač. Premda je takva izvedba filtra jednostavna, ona sa sobom nosi i određene mane. Jedna od značajnijih je ta da filtar nije elektromagnetski oklopljen, zbog čega postoji opasnost od isijavanja nepoželjnog EM polja u okolni prostor, pa tako i u naše uređaje i spojne kabele. Ovaj projekt, MOX_MFP2, prikazuje izvedbu paralelnog filtra u oklopljenom strujnom kabelu, čiji smo dizajn i postupak izrade prikazali u projektu mrežnog kabela.

Shema filtra

Materijal koji nam treba za izradu ovoga filtra prikazan je na slici 1 te uključuje:

Sav se materijal može naći u lokalnim trgovinama elektroničkim materijalom (kondenzatori se mogu naći još i u rashodovanim VGA monitorima ili računalnim napajanjima), dok se kutija može kupiti u Chipoteki (i košta oko 35kn). Kutija s filtrom umeće se u kabel, što bliže šuko utikaču (20-ak cm). Na bočnim stranicama kutije moramo izbušiti rupu u obliku slova "U", koja će biti dovoljno velika za smještaj gumenih uvodnica i kabela (slika 1). Mrežni kabel zatim prerežemo na udaljenosti od oko 20cm od šuko utikača te skinemo izolaciju s vodiča i navučemo bužir promjera 3cm. Nakon toga, umetnemo CX kondenzatore i njihove krajeve nalemimo na žice faze i nule. Kondenzatori se postavljaju ukoso da bi, zbog svojih dimenzija, mogli stati u kutiju. Žutozelenu žicu uzemljenja samo zalemimo i izoliramo (na nju se u našem filtru ne spaja niti jedan element, tj. ona samo prolazi kroz filtar). Kutija se spaja na oklop kabela. No, ako vaš kabel nema oklop, tada se kutija treba spojiti na žicu uzemljenja (slika 2).

Slika 1

Slika 2

Na kraju, zalemimo kondenzatore CY na vodiče faze i nule, s jedne strane, te na lemne stopice i oklop kabela, s druge. Na kondenzatore potom navučemo termobužir te ga formiramo vrućim zrakom iz fena. Filtar smjestimo u kutiju, a stopice vijcima pričvrstimo za kutiju da bismo osigurali dobar, kontinuiran spoj oklopa i aluminijske kutije (slika 3).

Slika 3

Kutiju zatim zatvorimo i, prije same uporabe kabela, provjerimo sve spojeve univerzalnim instrumentom (slika 4).

Slika 4

Dobiveni mrežni kabel ima dobro potiskivanje asimetričnih smetnji (kondenzatori CX) te dodatno potiskivanje simetričnih smetnji (kondenzatori CY), uz već prisutno osnovno filtriranje simetričnih smetnji pomoću feritnog prstena. Budući da je čitav kabel zajedno s filtrom oklopljen, isijavanje EM smetnji iz kabela svedeno je na najmanju moguću mjeru.

U usporedbi sa standardnim, "konfekcijskim" kabelom, ovaj kabel za napajanje pojačala donosi osjetno poboljšanje reprodukcije, kako niskofrekventnog tako i visokofrekventnog područja. Bas postaje čvršći i voluminozniji, a visoki su čišći, definiraniji i transparentniji. S obzirom na malu cijenu materijala potrebnog za izradu filtra (oko 100kn), omjer dobivenog i uloženog je odličan. Svakako vrijedi probati.

 

COPYRIGHT NOTICE
This material is not public domain. It is provided for your personal use only and may not be reproduced, re-distributed, re-transmitted, copied or otherwise used in any form without the express written permission of the author. You may not upload this material to any public server, on-line service, network or bulletin board without the prior written permission of the author. The use or copying of the contents of this page, in whole or in part, for any commercial purpose is expressly prohibited.

...to top of page