MMOLOH

(3 April 2006)

moloh

 

YIN

Mali su zvučnici uglavnom nužnost nametnuta raznim smještajnim, estetskim i financijskim ograničenjima svakodnevice u kojoj živimo, koja se dodatno komplicira za one od vas koji tu svakodnevicu proživljavaju u više ili manje sretnim zajednicama s odabranicama svoga srca. Upustite li se u izradu malih (a vrijedi i za velike) "kućnih" zvučnika, ne zavaravajte se da je dovoljno da kutije milozvučno sviraju. Kanite li se samo tako prispodobiti nasred dnevnog boravka s nekim samograditeljskim ispadom koji više sliči praznoj gajbi Žuje nego analno-retentivnim igračkama iz Bang&Olufsenovog izloga, bojim se da će vas takva protokolarna pogreška u većini slučajeva stajati konkubinatskog sklada. Jednostavno rečeno, bolje polovice gotovo uvijek očekuju da zvučnik bude prikladno malih dimenzija kako bi besprijekorno "legao" baš na tu i tu predviđenu policu, mora biti te i te boje/završne obrade kako bi se ukomponirao u pomno koloristički promišljenu shemu ostatka nastambe i, što se podrazumijeva, mora podjednako kvalitetno odrađivati, primjerice, Dva srca u tročetvrtinskom taktu, Billie Holiday i Green Day.

U mom je konkretnom slučaju to značilo da klavir Errolla Garnera In Performance mora biti klavir, a ne vibrafon Boška Petrovića (što je katkada s nekim sustavima znao biti slučaj), dok bi slušanje Tako je govorio Zaratustra trebalo u najmanju ruku nadahnjivati žešće napadaje iluzija o vlastitoj grandioznosti. Pored toga, rečeno mi je da big band u Nightmareu Artie Shawa (s albuma Star Dust ) ne smije izazivati refleksne reakcije vegetativnog živčanog sustava, da se bez napora mora čuti svaka riječ koju Jimmy Durante na svom Cocktail Hour albumu ispaljuje brzinom Ljubičićevog prvog servisa i da nisam ništa posebno napravio ako bas The Rootsa s albuma The Tipping Point, za potpun doživljaj, svako toliko ne izazove blaži oblik kardijalnog aresta. I sve to, što se dizajna tiče, u skladu s trigramima feng-shui svitaka s korita rijeke Jangtze. Dobro, možda malo pretjerujem, ali ni izdaleka onoliko koliko mislite. Za one koji znaju o čemu pričam, dovoljno je reći "Heilovi cvrčci".

YANG

No, priznali mi to sebi ili ne, žene nam nikada ne mogu zakomplicirati život onoliko koliko smo to sami u stanju učiniti. Pravi alfa mužjak skače kroz sve vatrene obruče, pa i dalje... Pa tako ne samo da se niste obeshrabrili, nego se evo već grozničavo laćate olovke i krećete crtati i računati plohe koje ćete sutradan veselo nositi na egzekuciju u Furnir ili sličan dućan. I nemate pritom ni najmanju namjeru napraviti nešto već viđeno, obično i jednostavno. Nije vam cilj složiti zvučnike koji će svojim zvukom podsjećati na sve one sterilne i bezizražajne, otužne kante na jednom katu ili pak one agresivne (kao da vas netko stalno gađa trešnjinim košticama u glavu), uhu i oku i Bogu teške monstrume na drugom katu godišnjih sajmova tzv. vrhunske audio tehnologije (sva sreća da se održavaju samo jednom godišnje), čijim se hodnicima najveći dio posjetitelja uvijek nekako bogobojazno šulja, konspirativno prišaptavajući jedan drugome: "...znaš, bas se nije još usvirao...", "...kablovinje je ipak malo agresivno i presvijetlo...", "...pojačalo ga ne zna kontrolirati...", "...tko je odabrao tu glazbu (o ne, opet Knopfler?!).." i "soba je za onu stvar".

Vi želite jedinstven zvuk - ujedno i gust i prozračan, i energičan i nenametljiv, i linearan i zaokružen, gotovo kičasto raskošan, a opet istančano profinjen... I niste sasvim načistu hoće li to biti, i želite li uopće da bude, baš patološki precizna autopsija glazbenog zapisa. Upravo takav je i ovaj zvučnik - pokušaj (po nama, uspio) oživotvorenja intimističke vizije onoga kako bi glazba s malih zvučnika trebala zvučati. Sve je kod Moloha podređeno isključivo osobnom poimanju estetske mjere i glazbenog užitka, koje može i ne mora naići na odobravanje drugih niti korespondirati s nekim, općeprihvaćenim, audiofilskim kanonima. Nije uopće važno. Španjolska inkvizicija više odavno ne jaše, a anateme i indulgencije ovovijekih "apostola" hi-fija ionako ne znače puno.

ZZEENN

Izbor dizajna zvučne kutije je, iz svih dosad navedenih razloga, pao na minimalistički koncept dvopojasnog, bookshelf zvučnika (koji može biti i na odgovarajućem stalku) u maksimalno moguće malenoj kutiji uske fronte. Za zvučničke jedinice odabrana je neuobičajena kombinacija bas-srednjetonskog zvučnika ScanSpeak 15W/8530K01 (oko 400 eura par) i Heilovog AMT visokotonskog zvučnika (uz malo sreće na eBayu, oko 150 eura par), koji se koristio u zvučničkim jedinicama PS6D.

ScanSpeak je dimenzijama malen, ali srcem velik zvučnik. Velik hod membrane, mali Vas i sve ostale tehničke osobine omogućavaju njegov smještaj u malu bas-refleks kutiju, bez bilo kakve sumnje ili nervoze da će pomanjkati basa. Uostalom, o ScanSpeaku se već dosta zna i ne bih ovom prilikom dalje elaborirao.

Heil AMT priča je za sebe. Princip rada ovog visokotonca ( kojega je izumio dr. Oskar Heil 70-ih godina prošloga stoljeća, nekima od vas možda poznatiji kao izumitelj FET-ova) potpuno je drugačiji od rada standardnih, kalotnih, dinamičkih visokotonaca i donekle sličan ribonskim zvučnicima (slika 1).

Aktivna membrana od lagane, nevodljive folije izvedena je u obliku harmonike na čije je bokove nalijepljena aluminijska traka kroz koju teče struja u različitim smjerovima. Kada se ovakva membrana postavi u stalno magnetsko polje, dolazi do titranja bokova membrane, ovisno o frekvenciji i veličini pobudnog signala. To dovodi do istiskivanja zraka iz nabora membrane ili njegova uvlačenja, ovisno o polaritetu-smjeru struje, te na taj način nastaje zvuk. Posebnost ovakvog zvučnika je izuzetno mala masa membrane koja sudjeluje u stvaranju zvuka, s jedne strane, te velika efektivna količina zraka koja se potiče na gibanje, s druge, što ovaj zvučnik čini izuzetno brzim, linearnim, detaljnim i efikasnim (preko 95dB/1W/1m). Naravno, zbog male mase u gibanju, niti nema izraženih rezonantnih deformacija u frekvencijskom odzivu pa je on stoga linearan u pravilu od 1kHz pa do 20kHz, dok je impedancija samog zvučnika skoro isključivo radnog karaktera (nema zavojnice i njenog induktiviteta kao kod dinamičkog visokotonca).

 

heil amt

Slika 1


Izvedba membrane zvučnika prikazana je na slici 2, dok je na slici 3 prikazan smještaj membrane unutar samog zvučnika i unutar magnetskog polja koje tvore snažni, feritni magneti.

 

Slika 2
Slika 3

Kutija zvučnika, vanjskih dimenzija 35x34x20cm, ima efektivni volumen od 15 litara i načinjena je od MDF ploče debljine 19mm. Prednja ploča kutije zakošena je pod kutom od 10 stupnjeva, a unutrašnjost je tretirana bitumenom i prigušnim materijalom. Kutija je sastavljena lijepljenjem, zatim obrađena kitom za automobile te prebojana akrilnim, crnim lakom visokog sjaja (za automobilske karoserije). Bas-refleks cijev smještena je na stražnjoj strani i ima otvor od 5,5cm te duljinu od 14cm.

Skretnica je jednostavna; što su zvučničke jedinice bolje kvalitete, to je poželjnija jednostavnija skretnica. Ovdje je, stoga, korištena skretnica s rezom od 6dB/oktavi i za bas i za visokotonac, s reznom frekvencijom u području 2,5-3kHz, s tim što je visokotoncu dodan i usisni, serijski, titrajni krug u području reza kako bi se optimizirao frekvencijski odziv na samom rezu i ujedno spriječio značajniji rad visokotonca ispod 2kHz. Izgled skretnice prikazan je na slici 4. Korišteni elementi su standardne kvalitete: MKP kondenzatori, zračne zavojnice motane žicom promjera 1mm te neinduktivni otpornici.

Slika 4
Frekvencijski odziv niskotonske jedinice Frekvencijski odziv visokotonske jedinice Frekvencijska karakteristika gotovog zvučnika Impedancijska karakteristika gotovog zvučnika


NIRVANA

Na kraju priče, zvuk je točno onakav kakvim sam ga zamišljao. Mogao bih ga secirati instrumentarijem uobičajenim u audiofilskim krugovima (timbralno korektan, trodimenzionalan, definiranog i dubokog basa, vjerno rekreiranog soundstagea, otvorenog srednjetonskog područja, ugodno prezentnog vokala itd. itd.). No, ja se ne smatram nekim audiofilom u tom smislu. Ja sam prvenstveno inženjer kojega je emotivan odnos prema glazbi i elektroakustici nagnao da kroz najrazličitije samogradnje artikulira svoju potragu za savršenstvom ravnoteže, čistoćom jednostavnosti i ljepotom prirodnosti... I mogu reći da sam u ovom slučaju zadovoljan. I Yin, također. :) 

Iskreno se nadam da ste i vi naučili ponešto novo i zanimljivo. AMT visokotonci sasvim su nezasluženo na marginama interesa prosječnih samograditelja i audiofila, unatoč činjenici da jedinstven princip rada i nevjerojatno mala masa njihove membrane daju tako detaljan, precizan i točan, a opet prirodan i nenametljiv, zvuk koji s lakoćom može pomesti veći dio konkurencije. Ukaže li vam se prilika igdje poslušati AMT-ove, savjetujem vam da to svakako učinite. Čini mi se da bi zvuk velikog AMT-a (slika ispod) u kombinaciji s jednom jednako kvalitetnom (vintage), srednje-niskotonskom jedinicom i cijevnim pojačalom moglo biti gotovo religiozno iskustvo. No, o tome jednom drugom prigodom... 

Osim toga, nadam se i da će nekome od vas ovaj projekt dati onaj zadnji, presudan poticaj u odluci da se sam odvaži, slobodno i bez predrasuda, istraživati i tragati za ovakvim i sličnim biserima koji leže zaboravljeni tamo negdje na dnu audiofilskog mora kako bi napravio nešto jedinstveno i posebno, nešto s čime će se s pravom ponositi i, što je najvažnije, u čijem će zvuku istinski i neizmjerno uživati. 

COPYRIGHT NOTICE
This material is not public domain. It is provided for your personal use only and may not be reproduced, re-distributed, re-transmitted, copied or otherwise used in any form without the express written permission of the author. You may not upload this material to any public server, on-line service, network or bulletin board without the prior written permission of the author. The use or copying of the contents of this page, in whole or in part, for any commercial purpose is expressly prohibited.

...to top of page