ZZEENN INTERKONEKT CU-AG

(5 March 2006)

moxtone interconnect

Kao i zvučnički i strujni kabeli, i interkonekti su važan dio audio sustava kojeg nije teško niti skupo napraviti u kućnoj radinosti. U ovom projektu bit će prikazana izvedba jednog interkonekta s izuzetno jeftinim i pristupačnim materijalima. Slušni testovi ovoga interkonekta svrstavaju ga uz bok svim onim "tvorničkim žicama", kojima je cijena i do 20-30 puta veća.

Osnovna načela kojima sam se vodio pri dizajniranju interkonekta su:

Da bih postigao spomenute ciljeve, za izolacijsko tijelo izabrao sam stariji tip antenskih kabela (slika 1), koji se može naći po tavanima, ako se još uvijek negdje ne proizvodi i upotrebljava. Materijal od kojega je napravljen je najvjerojatnije polietilen (jer se kabel koristio za VF signale) i ima saćastu strukturu, koju ćemo ovdje iskoristiti kao tunele za vođenje vodiča. S kabela se odstrani vanjska izolacija i oklop te se izvuče središnji, kruti, bakreni vodič.

Slika 1

Za vodič se koristi vrlo tanka žica od posrebrenog bakra ili srebra (debljine od 0,1 do 0,3 mm). Posrebrenu bakrenu žicu možete pronaći kod distributera-trgovaca koji na metre prodaju zvučničke kabele od posrebrene bakrene žice (slika 2). Dovoljan vam je jedan metar ovakvog kabela (neki trgovci nisu ni zaslužili da se od njih više kupi) da biste napravili nekoliko interkonekata (a ostat će i za frendove). Srebrna se žica teže može naći kod nas pa se uglavnom nabavlja izvana, putem on-line internetske prodaje, što može znatno poskupjeti izradu kabela (slika 3).

copper wireSlika 2

silver wireSlika 3

Za konektore možete upotrijebiti one najjeftinije, uz uvjet da imaju teflonsku izolaciju i da su napravljeni od nemagnetskih materijala. Bilo bi poželjno da su posrebreni (npr. Cardas na slici 4) ili pozlaćeni (slika 5). Od konektora se ne koristi tijelo (naš kabel ionako nije koaksijalan!) i elementi za pričvršćivanje.

Slika 4

Slika 5

Interkonekcijski kabel izrađuje se jednostavno:

Po želji se, naravno, mogu koristiti i skuplji konektori, a i preko izolacijskog tijela se može navući nekakav zaštitni bužir u zgodnim bojama. Svi ovi dodaci neće doprinijeti konačnom zvuku (mogu samo odmoći), već više estetskom dojmu, koji je ovdje sasvim sporedan.

Za one koji koriste XLR priključke, kabel se može jednostavno napraviti i u balansiranoj tehnici (slika 6) umetanjem još jedne žice u saće.

Slika 6

Razlika u zvuku između kabela napravljenog posrebrenom žicom i onog napravljenog čistom srebrnom je vrlo mala i može od sustava do sustava biti prednošću ili manom. Posrebreni se kabel čini malo toplijim i oblijim u srednjetonskom području, dok je srebrni nešto oštriji i neposredniji. Ja u svom sistemu koristim kombinaciju obaju kabela: posrebreni između izvora i pretpojačala, a srebrni od pretpojačala do pojačala.

Kada zbrojite troškove za izradu kabela (s posrebrenom žicom), olakšat ćete džep za oko 150kn. Zauzvrat ćete dobiti zvučno jako dobar i zanimljiv interkonekt, koji će se ravnopravno nositi sa svim onim preskupim i "nabrijanim" anakondama, a za koji ćete s ponosom moći reći da je jedan od rijetkih interkonekata na svijetu koji ima kapacitet od samo 5-7pF/m :-).

TOP 

Povezani članci:

power cord

COPYRIGHT NOTICE
This material is not public domain. It is provided for your personal use only and may not be reproduced, re-distributed, re-transmitted, copied or otherwise used in any form without the express written permission of the author. You may not upload this material to any public server, on-line service, network or bulletin board without the prior written permission of the author. The use or copying of the contents of this page, in whole or in part, for any commercial purpose is expressly prohibited.HTML Comment Box is loading comments...