PARALELNI MREŽNI FILTAR MOX_MFP3

(17 June 2006)

U ovom projektu, cilj nam je prikazati postupak izrade paralelnog mrežnog filtra u sklopu razvodne letve iz koje se napajaju svi audio uređaji. Upotrijebimo li razvodnu letvu s metalnim kućištem (aluminijskim ili sl.), a dolazni kabel oklopimo, povećat ćemo i zaštitu od mogućih EM smetnji iz kabela i letve u okolni prostor, odnosno u interkonekcijske i zvučničke kabele te audio uređaje.

Konačan izbor letve koja bi bila prikladna za ovaj projekt pao je na letvu sa 6 priključnih mjesta (slika 1), kupljenu u lokalnom Bauhausu za približno 200 kuna.

Slika 1

Letvu sam najprije rastavio (slike 2 i 3) i iz sredine izvadio dva priključna mjesta. S trake za uzemljenje skinuo sam kontaktna pera za izvađena priključna mjesta te na taj način napravio mjesta za smještaj filtarskih kondenzatora (slika 4).

Slika 2

Slika 3

Slika 4

Odspojio sam dovode faze i nule s preklopnika i napravio nove od bakrene, licnaste žice debljine 2,5 mm2. Nove sam dovode zatim provukao do sredine spojnih traka faze, nule i uzemljenja (slika 5 i 6). Na taj sam način dobio neku vrstu zvjezdastog grananja struja u dva smjera, na dva priključna mjesta. Svaki smjer valja filtrirati kondenzatorima te ih tako, u određenoj mjeri, izolirati međusobno.

Slika 5

Slika 6

Kondenzatori koji se postavljaju između faze i nule standardni su MKT ili MKP kondenzatori klase X2 i vrijednosti 220nF/250V AC; u jednoj grani 3, a u drugoj 5 komada. Ukupni kapacitet u jednoj grani tada iznosi 660nF, a u drugoj 1100nF. Mogu se koristiti i druge vrijednosti, pri čemu je potrebno voditi računa o dimenzijama kondenzatora i njihovom smještaju. Kondenzatori koji su spojeni između faze i uzemljenja te nule i uzemljenja imaju vrijednost 4n7/250V AC i moraju biti klase Y (slike 7 i 8).

Slika 7

Slika 8

Priključni kabel napravljen je od Elkinog licnastog kabela 3x2,5mm2 na koji je navučen bakreni, posrebreni oklop. Oklop je fiksiran za kabel prozirnim termobužirom (slika 9). Ovdje bih želio napomenuti da sam posrebreni oklop koristio više zbog dizajnerskih razloga (srebrno-crna kombinacija) nego zbog čega drugoga, što znači da se vi jednako tako možete odlučiti i za bakreni ili neki sličan oklop.

Slika 9

Oklop kabela spajamo na priključak uzemljenja shuko konektora, s jedne strane, te na spoj aluminijskog kućišta razvodne letve, s druge (slika 10). Žutozelenu žicu spajamo s jedne strane na priključak uzemljenja shuko konektora, a s druge na traku uzemljenja unutar razvodne letve.

Slika 10

Prostor u razvodnoj letvi u kojem se nalaze filtarski kondenzatori prekrio sam zaštitnom pločicom od crnog, plastificiranog aluminija, koju sam prethodno odrezao na potrebnu mjeru i zatim, pri sastavljanju letve, umetnuo u vodilice.

Ovim receptom završavamo priču o gradnji paralelnih mrežnih filtara. I dok će jedni u do sada danim receptima naći izdašno glavno jelo, siguran sam da će biti i onih zahtjevnijih, kojima će prikazano, poput predjela u očekivanju kompletnijeg obroka, tek otvoriti nemale apetite za predstojeće delicije moxtonske kuhinje, kao što su, primjerice, serijsko-paralelni filtar ili balansirano napajanje, začinjeno natruhama aktivnih regeneratora mrežnog napajanja i još koječime. U slast!

 

COPYRIGHT NOTICE
This material is not public domain. It is provided for your personal use only and may not be reproduced, re-distributed, re-transmitted, copied or otherwise used in any form without the express written permission of the author. You may not upload this material to any public server, on-line service, network or bulletin board without the prior written permission of the author. The use or copying of the contents of this page, in whole or in part, for any commercial purpose is expressly prohibited.

...to top of page