SERIJSKI MREŽNI FILTAR MOX_MFS4

(21 June 2006)

U dosadašnjim projektima mrežnih filtara koristili smo elemente koji se mogu naći u rashodovanim uređajima s nelinearnim-prekidačkim (eng. switch type) napajanjima. Na taj smo način željeli pokazati kako se, i pod kojim uvjetima, i takvi, rabljeni dijelovi ipak mogu korisno upotrijebiti u izradi strujnih filtara za audio svrhe, što se prema uvriježenom (ali amaterskom) mišljenju audiofila smatra praktički nemogućom misijom. Pri tome ne treba zanemariti i činjenicu da rabljeni dijelovi uvelike pojeftinjuju cijenu izrade pojedinog strujnog filtra pa ako se u konačnici i pokaže da konkretan filtar nije donio nikakvo poboljšanje u vaš sistem, financijska "šteta" neće biti velika.

No, što je s onima od vas koji nemaju pristup rabljenim dijelovima? Takvima, naravno, ne preostaje ništa drugo nego da kupe potrebne komponente u nekoj od trgovina elektroničkim materijalom. Problem, međutim, leži u činjenici da je u našim trgovinama navedene dijelove često teško naći, između ostaloga i zbog toga što se radi o elementima koji se u normalnoj uporabi rijetko (ako uopće) kvare. Rješenje je, stoga, nabavka dijelova izvana - samostalno ili putem trgovina kod kojih se ti dijelovi mogu naručiti. Ja sam odlučio dijelove nabaviti, posredstvom Chipoteke, od www.buerklin.de . Svi potrebni elementi nalaze se u Buerklinovom on-line katalogu, s time da valja imati na umu da će konačna cijena koju plaćate po prispijeću materijala biti za oko 40% veća od kataloške. Vrijeme isporuke uglavnom iznosi do dva tjedna. Buerklin mi se čini posebno praktičnim izborom s obzirom da ima veliku ponudu X2 i Y kondenzatora, zavojnica i gotovih Schaffner filtara pa tako na jednom mjestu možete brzo i jednostavno pronaći sve što vam treba za izradu filtara. Cijena materijala za prikazani filtar nominalne snage od 8A, s dva izlaza, iznosila je oko 50 eura (slika 1). Naravno, ta cijena može biti još i manja gradite li filtar za manje nominalne struje jer ćete u tom slučaju koristiti i manje kondenzatore.

Slika 1

Shema filtra prikazana je na slici 2.

Slika 2

Filtar je izveden na eksperimentalnoj pločici jer je shema povezivanja vrlo jednostavna. Veze su napravljene lemljenjem, i to dvostruko postavljenom, posrebrenom bakrenom žicom debljine 1mm (slika 3). Korištene su kvalitetne zavojnice i MKP X2 kondenzatori tvrtke EPCOS. Nominalna struja filtra je 8A. Za vrijednosti CX1, 3, 4, 6 kondenzatora mogu se uzeti vrijednosti od 0,1 do 1uF, a za vrijednosti CX2 i 5 mogu se uzeti vrijednosti od 0,47 do 4,7uF. Optimalne vrijednosti ovisit će o vašem sistemu i stanju mrežnog priključka.

Slika 3

Oprez! U ovim se aplikacijama trebaju koristiti ISKLJUČIVO kondenzatori X2 klase za filtraciju između faze i nule. Ovi kondenzatori testirani su na naponske devijacije i do 2,5kV. Iako se u Buerklinu mogu kupiti i kondenzatori WIMA MKP10 klase (slika ispod) za radni napon od 400V i više AC, koji su izgleda posebno omiljeni kod lokalnih "proizvođača" filtara, ti kondenzatori NISU primjereni za strujne filtre!!!

 

COPYRIGHT NOTICE
This material is not public domain. It is provided for your personal use only and may not be reproduced, re-distributed, re-transmitted, copied or otherwise used in any form without the express written permission of the author. You may not upload this material to any public server, on-line service, network or bulletin board without the prior written permission of the author. The use or copying of the contents of this page, in whole or in part, for any commercial purpose is expressly prohibited.

...to top of page